Dromers

Zo kan een droom worden

Dit is het verhaal van Ad Vermeer. Ad heeft een bewogen leven achter de rug en is een tijd dakloos geweest. Het verhaal beschrijft de weg die Ad afgelegd heeft. Hij is een opleiding gaan volgen en werkt nu als ervaringsdeskundige in een organisatie voor begeleid en beschermd wonen.

Tilburg mei 2018

Hoop versus ervaring;

Er is een gezegde of spreekwoord dat weinigen kennen of gebruiken, maar ik ken het wel: “De paarden van hoop galopperen, maar de ezels der ervaring lopen langzaam”. Als ik nu terugkijk hoe mijn leven is gelopen is dit helemaal waar. Ik heb in mijn jeugd veel gedroomd en dat was mijn weg naar de vrijheid, dacht ik. In diezelfde periode zijn er wat trauma’s geweest. Grotere en kleinere, alles in “mijn” beleving. Deze dromen hielden me op de been en de hoop in mij levend. Ik heb crisissen geleefd en ondergaan. De voorlaatste was toen ik dak- en thuisloos werd. De laatste was toen ik machteloos vocht tegen een weerbarstig systeem.

Waar ik jarenlang niet meer had gedroomd durf ik nu weer te dromen. Waar ik jarenlang heb geanalyseerd, leef ik weer met mijn hart. De opgedane ervaringen tel ik als zegeningen en tevens als een prettig bezit. Wat was daarvoor nodig? Begeleiding die mij als gelijkwaardig mens behandelt en met mij samen een weg op gaat. Ook een paar ontmoetingen met mensen die mijn potentie bleven zien. Zij stuurden mij op een avontuur waarvan ik zelf eerst de horizon niet zag. Ik noem hen “mijn” lichtpuntjes in mijn duisternis. Ik ben ze tot op de dag van vandaag dankbaar dat ze mijn weg hebben gekruist. Deze lichtpuntjes of ontmoetingen met mensen bevatten een boodschap. De mate waarmee of hoeveel je van de boodschap opneemt, maar ook het effect ervan is wat we nu impact noemen. Het felste licht kwam van Marc Smulders. “Zet je ervaringen in om anderen te bieden wat jou geboden wordt!” Door al deze lichtjes werd ik weer vrij. Schoorvoetend eerst, eigenwijs als ik ben. Nu durf ik weer te dromen en voel ik een herboren vrijheid, die ik sinds mijn jeugd niet meer heb gevoeld.

Om mijn potentie gestalte te geven heb ik de opleiding ervaringsdeskundige bij Howie the Harp succesvol afgerond. De gemeente Tilburg heeft dit voor mij mogelijk gemaakt door deze te bekostigen. Ik dank mevrouw van Kempen voor haar inzet daarbij. Vanuit mijn herboren vrijheid kijk ik met een verse blik naar de toekomst. Een overweging daarbij is dat ik ga herbronnen. Ik maak daarbij gebruik van vaardigheden die ik geleerd heb in de opleiding. Zodoende ontstaat een frisse kijk op de toekomst. Met de nieuwe visie daarop en op mezelf kan ik gerust zeggen; “Vanuit ervaring kwam de hoop en kan ik weer dromen”

Hieronder staat een lied wat is geschreven door Mathijs Leeuwis, één van de makers. Hij heeft het geschreven in samenwerking met een jongeman die opgenomen is geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. Het lied en de tekst vertellen zijn verhaal.

Ik blijf wachten – Mathijs Leeuwis

Onderstaand nummer is geschreven door Mike Groeneweg en vertelt zijn eigen verhaal. Mike zegt het volgende over zijn reis en wie hij is geworden.
Muziek vangt emoties, ordent gedachtes en werkt daardoor bevrijdend. Het is wetenschappelijk bewezen dat bezig zijn met muziek gelukkig maakt. Ik houd van alle soorten muziek, maar hiphop heeft mij omarmd. Het is oorspronkelijk de stem van een gemeenschap die niet gehoord werd, ontstaan om een boodschap over te brengen. Die emotie greep mij en heeft mij nooit meer losgelaten. Hiphop is universeel. Het is wie jij bent. En wat dat ook is, daar mag je trots op zijn!

Een plek voor dromen – MicGee

Makers

Wie zijn de makers

Makers willen graag het verschil maken bij de momenten die voor jou belangrijk zijn; een ingrijpende gebeurtenis, een belangrijk besluit, een verandering, iets wat je nooit wilt vergeten, wat gevierd moet worden, wat je helpt om verder te kunnen, etc.

Makers delen de visie van Impekt en zijn ambassadeurs van de Impekt aanpak. Zij worden zorgvuldig geselecteerd en komen uit het netwerk van Impekt.

Makers zijn de beste professionals in hun vakgebied, zij werken vanuit passie en gedrevenheid, zij gebruiken hun eigen ervaringen en verhalen, zij verbinden zich aan jouw droom en zij werken autonoom en ‘outside the box’.

Bij makers kun je denken aan hulpverleners of coaches, maar ook aan creatieve geesten zoals filmmakers of muzikanten, schrijvers en sportievelingen.

Makers zijn zelf verantwoordelijk voor hun vakbekwaamheid en ontwikkeling. Makers gebruiken elkaars kennis en netwerken.

Impekt is altijd op zoek naar nieuwe makers. Vind jij jezelf een maker of ken jij er één? Neem dan gerust contact op!

Ontmoet een aantal makers!

Staník Vejtruba

Silvia de Mol

Anneroos Goosen

Mathijs Leeuwis

Els Robben

Mike Groeneweg

Iliass Lakhal

Prettig kennis te maken